Selasa, 10 Mei 2011

Kuih Talam Keladi



Kak iza ingin kongsi resepi kuih talam keladi. Kuih ini memang kesukaan kak iza. Jom kita buat kuih ini.


BAHAN-BAHANNYA:

Bahagian A (Lapisan Bawah)

  • 400-450 gm Keladi 
  • 110 gm Tepung Gandum
  • 580 gm Santan (santan pekat 300 gm + 280 gm air sejuk)
  • Garam secukup rasa


Bahagian B (Lapisan Atas)

  • 80 gm Tepung Gandum
  • 380 gm Santan pekat ( 190 gm santan pekat + 190 gm air sejuk)
  • 2 biji Telur
  • 120 gm Gula pasir
  • Garam secukup rasa
  • Pewarna keladi (purple atau violet)


Cara Membuatnya:

Lapisan Bawah

  1. Keladi dipotong dadu dan kukus atau rebus hingga masak dan dilenyekkan
  2. Masukkan tepung gandum, garam dan santan
  3. Gaul ketiga-tiga bahan sehingga sebati dan masakkannya hingga keluar wap dan pekat (sentiasa dikacau supaya tidak berketul). Kemudian tutup api.
  4. Masukkan keladi yang siap dilenyek ke dalam campuran ketiga-tiga bahan tadi dan kacau supaya rata.
  5. sapukan seluruh permukaan loyang dengan minyak kemudian lapikkan plastik di dalam loyang (sapukan juga minyak di permukaan plastik dan sekekliling loyang)
  6. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.

Lapisan Atas

  1. Masukkan tepung gandum,gula,garam dan telur. Gaul bahan itu hingga sebati.
  2. Masukkan santan dan gaul lagi sehingga sebati
  3. Masakkan atas api dan masukkan sedikit pewarna purple serta dikacau sehingga keluar wap tapi jangan sampai pekat untuk memastikan permukaan atas licin (sentiasa dikacau supaya tidak berketul). Setelah keluar wap tutup api.
  4. Kemudian tuangkan bahan tadi di atas lapisan bawah dan kukus semula sehingga masak
  5. Tunggu sehingga sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik. Siap untuk dihidang


Inilah rupa kuih talam keladi yang baru di masak. Selamat mencuba.