Ahad, 22 Mei 2011

Pari Masak Rempah


Asyik buat kuih je sampai lupa nak fikirkan hari ni nak masak ape. Semalam suami kak iza mancing. Dapat la 2 ekor ikan pari. Kak iza ingat nak buat pari masak rempah la hari ni. Meh la kita tengok resepinye.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm ikan pari - dipotong sederhana besar
  • 4 cawan air asam jawa
  • 1 bungkus kecil rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
  • 80 gm kelapa - dibakar sedikit dan ditumbuk lumat
  • Beberapa helai daun kari
  • 2 batang serai - diketuk pangkalnya
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan serbuk perisa secukup rasa
  • Bendi atau terung (jika suka)
  • 2 sudu besar cili kering kisar

BAHAN DIKISAR:
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 5 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • Sedikit belacan

CARA MENYEDIAKANNYA:
  1.  Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik aroma.
  2. Masukkan cili kisar, lada hitam, kunyit, halia, belacan dan lengkuas. Biarkan semuanya masa.
  3. Masukkan rempah kari, serai, daun kari dan kelapa bakar.
  4. Masukkan ikan pari dan campurkan air asam jawa, biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan bendi atau terung.
  6. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.

Jemput-Jemput Udang


Pagi ni kak iza buat jemput-jemput udang je. Ni pun dah sedap. Jom la tengok macam mana buat jemput-jemput udang ni.


BAHAN-BAHANNYA:

  • Udang besar dipotong kecil
  • 1 pokok daun kucai (dihiris halus)
  • 1 biji bawang merah kecil (dihiris halus)
  • Setengah biji cili merah (dihiris halus)
  • 1 biji telur
  • Tepung gandum & air secukupnya
  • Garam secukup rasa


CARA-CARANYA:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas. Gaul rata.
  2. Adunan dibiarkan selama lebih kurang sejam atau lebih baik semalaman. Supaya bahan-bahan sebati.
  3. Goreng dengan minyak panas. Goreng hingga kekuningan keemasan.
  4. Angkat dan sedia untuk dihidang. Makan panas-panas memang sedap.
  5. Boleh la cuba.