Rabu, 18 Mei 2011

Samosa Pakistan


Dua minggu lepas jiran kak iza ada bagi kak iza kuih samosa pakistan. Rasanya memang sedap. Kak iza pun terus mintak resepi kuih ni kat jiran kak iza tu. Dah dua minggu dapat resepi tu baru hari ni kak iza ingat nak buat. Jomlah kita buat sama-sama.


BAHAN-BAHANNYA:-


Bahagian kulit:

  • 100 gram tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 60 gram marjerin 
  • 2 sudu besar yogurt asli


Bahagian Inti:

  • 2 biji kentang kecil - kupas kulit dan potong dadu
  • 1 labu bawang besar - dicincang kecil
  • 1 sudu besar rempah kari daging (terpulanglah nak guna jenama apa tapi kak iza suka guna adabi)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa


CARA SEDIAKAN KULIT:


  1. Ayak tepung, garam halu dan serbuk penaik. 
  2. Kemudian campurkan jintan putih, serbuk lada hitam serta lada putih. Kemudian gaul dengan marjerin dan yogurt. Uli hingga menjadi doh yang lembut


CARA SEDIAKAN INTI:


  1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang dan masukkan rempah kari diikuti sedikit air dan kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ubi kentang, kacau sebentar dan tutup sehingga empuk dan kuahnya agak kering. Angkat dan sejukkan.


CARA MENYEDIAKAN SAMOSA:

  1. Bahagikan doh menjadi bebola kecil sebesar 2cm. 
  2. Kemudian canai setiap bebola lebih kurang 2mm. Potong dua dan isikan inti.
  3. Kemudian lipat berbentuk segi tiga. Basahkan hujung lipatan dengan air dan cantumkan kemas agar tidak terbuka.
  4. Goreng dalam minyak panas dan api yang sederhana hingga kekuningan.
  5. Angkat dan sedia untuk dimakan. Cubalah ye