Tengok Telor Bungkus ni macam nasi pataya la pulak. Hehehehe..dah lama tak makan nasi pataya. Tapi kakiza bukan nak kongsi resepi nasi pataya. Kakiza nak kongsi resepi Telor Bungkus. Mula-mula buat tu susah jugak tapi bila dah banyak kali buat jadi mudah je. Jom kita buat...
BAHAN-BAHANNYA:
- 6 biji telur
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 4 ulas bawang putih (didadukan)
- 1 biji ubi kentang (didadukan)
- 1 batang lobak merah (didadukan)
- Sedikit daging dada ayam (dipotong nipis)
- 3 batang crabstick (boleh juga guna isi ketam)
- 1 sudu besar serbuk kari
- 3 sudu besar tomato puri
- 1 sudu besar serbuk cili (bancuh dengan sedikit air)
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 kiub pati ayam
- Sedikit daun sup
- Garam dan gula
Inti:
- Tumiskan bawang besar dan baang putih hingga garing. Masukkan lada hitam.
- Kemudian masukkan ayam dan crabstick. Masak hingga ayan kecut, kemudian masukkan serbuk cili yang dibancuh air tadi. Masukkan juga tomato puri,kiub ayam dan serbuk kari. Kacau hingga garing.
- Kemudian masukkan lobak merah dan kentang. Masak sampai lobak merah dan kentang empuk. Kemudian masukkan pula daun sup. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
Telor bungkus:
- Dadarkan 3 biji telur dan masukkan ke dalam kuali yang telah di sapukan dengan sedikit minyak.
- Kemudian masukkan inti tadi di atas telur tersebut.
- Tunggu telur kering sedikit. Kemudian dadarkan 3 biji lagi telur dan tuangkan atas inti itu.
- Terbalikan perlahan-lahan telur itu. bila dah masak bolehlah dihidang. Letakkan sos dan bawang goreng di atas sekiranya suka. Itu saja selamat mencuba.