Khamis, 9 Jun 2011

Telor Bungkus


Tengok Telor Bungkus ni macam nasi pataya la pulak. Hehehehe..dah lama tak makan nasi pataya. Tapi kakiza bukan nak kongsi resepi nasi pataya. Kakiza nak kongsi resepi Telor Bungkus. Mula-mula buat tu susah jugak tapi bila dah banyak kali buat jadi mudah je. Jom kita buat...

BAHAN-BAHANNYA:
  • 6 biji telur
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 4 ulas bawang putih (didadukan)
  • 1 biji ubi kentang (didadukan)
  • 1 batang lobak merah (didadukan)
  • Sedikit daging dada ayam (dipotong nipis)
  • 3 batang crabstick (boleh juga guna isi ketam)
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3  sudu besar tomato puri
  • 1 sudu besar serbuk cili (bancuh dengan sedikit air)
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit daun sup
  • Garam dan gula
CARA-CARANYA:
Inti:
  1. Tumiskan bawang besar dan baang putih hingga garing. Masukkan lada hitam.
  2. Kemudian masukkan ayam dan crabstick. Masak hingga ayan kecut, kemudian masukkan serbuk cili yang dibancuh air tadi. Masukkan juga tomato puri,kiub ayam dan serbuk kari. Kacau hingga garing.
  3. Kemudian masukkan lobak merah dan kentang. Masak sampai lobak merah dan kentang empuk. Kemudian masukkan pula daun sup. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
Telor bungkus:
  1. Dadarkan 3 biji telur dan masukkan ke dalam kuali yang telah di sapukan dengan sedikit minyak. 
  2. Kemudian masukkan inti tadi di atas telur tersebut.
  3. Tunggu telur kering sedikit. Kemudian dadarkan 3 biji lagi telur dan tuangkan atas inti itu.
  4. Terbalikan perlahan-lahan telur itu. bila dah masak bolehlah dihidang. Letakkan sos dan bawang goreng di atas sekiranya suka. Itu saja selamat mencuba.

Sotong Sumbat Goreng



Ringkas je resepi ni. Sotong Sumbat Goreng itulah resepi yang kakiza nak kongsi hari ini. Tengahari ni atau malam nanti boleh la buat Sotong Sumbat Goreng ni. Meh la kita tengok resepinye.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 4 ekor sotong besar (dibuang kepala dan dibersihkan)
  • 3 sudu besar kelapa parut (ditumbuk lumat)
  • 3 tangkai cili merah (ditumbuk lumat)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 2 cm halia (ditumbuk lumat)
  • 2 cm kunyit (ditumbuk lumat)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • Sedikit serbuk cili dan kunyit
  • Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA:
  1. Campurkan bahan tumbuk tadi dengan garam dan air asam dan kacau rata.
  2. Kemudian isikan ke dalam sotong dan cucuk bahagian atas sotong itu dengan lidi sate supaya bahan di dalam sotong tadi tidak keluar.
  3. Kemudian lumurkan sotong dengan garam,kunyit dan serbuk cili.
  4. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak. Setelah masak angkat dan letakkan sotong di dalam bekas yang telah dihias dengan hirisan timun, lada benggala dan lobak merah. Boleh la cuba ye.