Rabu, 8 Jun 2011

Asam Pedas Ikan Terubuk Masin


Bila sebut pasal ikan masin mesti ada yang terliur. ASAM PEDAS IKAN TERUBUK MASIN itulah resepi yang ingin kakiza kongsi hari ini. ikan terubuk masin ni boleh dapat di sawarak. Walaupun banyak tulang tapi memang sedap. Jom la kakiza kongsi resepi asam pedas ikan terubuk masin ni.

BAHAN UNTUK MENUMIS:
  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis)
  • Sedikit biji halba dan biji sawi

BAHAN UNTUK DIKISAR:
  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih

BAHAN-BAHAN LAIN:
  • 2 batang serai diketuk
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 1 ekor ikan terubuk masin (dipotong kecil dan rendam)
  • 2 biji terung kecil, dibelah
  • 4 biji bendi
  • 1 biji tomato dibelah
  • air
  • 2 kuntum bunga kantan
  • segenggam daun kesum
  • air asam jawa
  • garam dan gula (boleh tambah perisa jika suka)

CARA-CARANYA:
  1. Mula-mula panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bahan tumisan hingga naik bau wangi.
  2. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar tadi bersama serai dan cili kisar tadi, tumis hingga naik bau wangi dan pecah minyak...
  3. Kemudian masukkan air (agak-agak banyak mana). Masukkan terung, bendi, air asam jawa, bunga kantan dan kacau. Biarkan bahan-bahan tadi empuk
  4. Kemudian masukkan ikan terubuk masin dan, daun kesum, garam dan gula. Biarkan ia mendidih seketika.
  5. Sedia untuk dihidang dengan nasi yang panas-panas.