Sabtu, 14 Mei 2011

Popia Basah


POPIA BASAH ni selalu jugak kak iza makan waktu kat kolej dulu. Biasanya yang jual mamak je. Tapi sekarang ini buat sendiri je. Kawan kak iza yang ajar. Walaupun nampak rumit tapi lebih baik buat sendiri. Mari kita belajar buat kuih ini.

BAHAN-BAHANNYA:-

Bahan Kulit Popia:
  • 600 gram tepung gandum
  • 600 gram air
  • 1 sudu kecil cuka
  • 2 sudu kecil minyak jagung
  • 1 1/2 sudu kecil garam
Bahan Inti Popia:
  • 300 gram sengkuang - diparut kasar memanjang
  • 1 batang lobak merah - diparut kasar memanjang
  • 5 gram udang kering - digoreng garing dan ditumbuk halus
  • 100 gram udang segar - dipotong kecil
  • 4 ulas bawang putih - dicincang halus
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 100 gram kacang panjang - dipotong kecil nipis
  • 200 gram tauge
  • 2 biji telur - digoreng hancur
  • Sedikit bijan - disangai atau digoreng tanpa minyak
  • Sedikit kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk jangan terlalu halus
  • sedikit baang goreng
Bahan Sos:
  • 50 gram cili kering - dikisar halus
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • 100 gram betik dikisar halus untuk mememkatkan kuah


CARA-CARA MEMBUATNYA:-

Bahagian kulit Popia:
  1. Untuk kulit popia, satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati. Kemudian perapkan adunan sekurang-kurangnya 4 jam. Pastikan adunan ini tidak bergentel atau bertali.
  2. Dengan api sederhana panaskan sedikit minyak jagung di atas pan panas, setelah betul-betul panas leserkan adunan diatasnya hingga terhasil kulit popia yang nipis (seperti buat lempeng tapi buat nipis sikit)
  3. Biarkan sehingga kulit popia benar-benar masak sebelum diangkat. Setelah angkat letak di dalam pinggan dan tutup dengan tuala lembab.


Cara sediakan inti:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik aroma, kemudian masukkan udang segar.
  2. Masukkan lobak merah, kacang panjang, sengkuang dan taugeh. Gaul rata seketika, kemudian masukkan udang kering dan garam secukup rasa.
  3. Akhir sekali masukkan telur yang telah digoreng hancur, kacau seketika, angkat dan biarkan inti sejuk.
Cara sediakan sos:
  1. Satukan semua bahan dan masak seketika.


Cara Menyediakan Popia:
  1. Ambila sekeping kulit popia, sapukan sedikit sos di atasnya, isikan inti di tengahnya. Kemudian tabur bawnag goreng, kacang tanah serta bijan dan gulung seperti menggulung kuih ketayap.
  2. Boleh juga menyapu sos dan menabur kacang, bijan dan bawang goreng di atas popia yang siap di gulung.
  3. Sediakan untuk dihidang. Selamat mencuba.

Bergedil Ayam


Kak iza rajin buat bergedil ini. Resepi ini senang sangat Dalam seminggu mesti dua atau tiga kali kak iza akan buat. Anak-anak pun sukakannya. Makan camtu pun sedap. Nak tau macam mana buat bergedil ayam. Jom kita sama-sama buat.

BAHAN-BAHANNYA:
  • Kentang (anggaran 7-10 biji)
  • 2 biji telur
  • 1/2 mangkuk ayam dikisar
  • Garam secukup rasa
  • Lada putih (Ikut suka)
  • Buah pala dikisar (Ikut suka)
  • Bawang goreng
CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Kupas dan potong kentang kemudian goreng tidak terlalu garing. Kemudian angkat kentang itu.
  2. Pecahkan telur dan asingkan kuning dan putih telur itu.
  3. Kemudian masukkan ayam yang dah dikisar dan kentang yang dah di goreng tadi ke dalam mangkuk dan lenyekkan. 
  4. Kemudian masukkan kuning telur dan bawang goreng ke dalam ayam tadi dan lenyekkan sekali. Masukkan sedikit garam, lada putih dan buah pala. Gaul hingga sebati.
  5. Bentukkan bulat bahan tadi seperti bergedil. Celup dalam putih telur yang siap dipukul dan goreng di dalam minyak panas.
  6. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan sedia untuk di makan.

Kuih Putu Ayu


Teringin nak buat kuih putu ayu pula hari ini. Jom kita buat.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 biji telur
  • 4 sudu besar gula
  • 1 cawan tepung pulut
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2/3 santan pekat
  • Kelapa parut (sukatan ikut suka)
  • Pewarna hijau / perisa pandan
CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Pukul telur, kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang.
  2. Masukkan tepung pulut, tepung gandum dan garam ke dalam ayak tepung. Kemudian ayak tepung tersebut ke dalam mangkuk telur tadi. kacau hingga sebati dan masukkan santan dan kacau lagi.
  3. Tambah pewarna hijau / perisa pandan ke dalam adunan tepung tadi.
  4. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam dan masukkan ke dalam acuan. kukus selama 5 minit.
  5. Kemudian masukkan adunan tepung tadi di atas kelapa yang telah di kukus. Kukus selama 15 minit lagi.
  6. Sejukkan dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.