Rabu, 1 Jun 2011

Kuih Bingka Ubi

Minggu lepas mak kak iza buat KUIH BINGKA UBI. Dah lama tak makan. Bila balik kampung jelah baru dapat makan bingka ubi. Yelah kat kampung je banyak tanam ubi. Gambar ni pun kak iza ambil lepas setengah jam kuih masak. Lembik sikit sebab resepi ni tak gunakan tepung. Nak Tau tak resepi bingka ubi ni. Jom kita tengok resepinya.




BAHAN-BAHANNYA:

  • Ubi kayu (dibuang kulit dan dibersihkan)
  • 50 gm gula merah (dimasakkan bersama secawan air)
  • Sebiji kelapa parut (diambil santan pekat dlm 2 cawan)
  • Gula (Ikut suka nak manis sangat atau tidak)


CARA-CARANYA:

  1. Ubi kayu yang telah dibersihkan tadi di parut seperti parut kelapa.
  2. Ambil kain bersih, masukkan ubi yang sudah  diparut tadi ke dalam kain dan diperah seperti  perah kelapa.
  3. Hampas ubi tadi masukkan dalam bekas lain. Air ubi tadi pula biarkan seketika supaya sagu di dalam air tadi mendap.
  4. Kemudian masukkan gula, santan pekat dan gula merah tadi ke dalam hampas ubi tadi.
  5. Air ubi tadi dibuang dan diambil sagunya lalu dimasukkan bersama hampas ubi tadi. Kacau hingga rata.
  6. Kemudian masukkan ke dalam periuk acuan bingka dan masakkan di atas api yang sederhana. Sentiasa tengok dalam setengah jam supaya kuih tidak hangus. 
  7. Setelah masak sejukkan dan potong menggunakan pisau plastik.
  8. Sedia untuk dihidang.