Kalau cakap bab mi rebus ni memang kesukaan kak iza. Lagi-lagi yang berkaitan dengan mi kuning memang kak iza tak tolak. Mi rebus johor ni baru sekali kak iza buat. Almaklum la baru-baru belajar. Resepinya lak kak iza dapat dari mak saudara kak iza. Kalau nak tahu rasanya kena tahu resepinya...tak gitu.
BAHAN-BAHANNYA:
- Mi kuning (dicelur dengan air panas)
- 1 kg daging (dipotong kecil @ dikisar)
- 4 ketul ubi keledek (direbus dan dikisar)
- 3 genggam kacang tanah (digoreng & dikisar)
- 1 paket kecil serbuk kari daging
- Segenggam udang kering (dikisar)
- Segenggam lada kering (direbus & dikisar)
- 3 labu bawang besar (dikisar)
- 5 biji bawang putih (dikisar)
- 2 inci halia diketuk
- 2 inci lengkuas diketuk
- 1 batang serai di ketuk
- Sedikit udang basah
- rempah ratus (3 biji bunga cengkih, 1 ulas bunga lawang, 1 batang kayu manis & 2 biji buah pala)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Perasa secukup rasa
- Air secukupnya.
BAHAN UNTUK HIASAN:-
- 2 keping tauhu yang digoreng dan dipotong dadu
- Bawang goreng
- Lada besar hijau dan merah dihiris nipis
- Daun sup dan daun bawang
- Taugeh yang dicelur
- Limau kasturi
CARA-CARANYA:
- Tumiskan rempah ratus sehingga garing. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi bersama. Masakkan hingga garing.
- Masukkan halia, lengkuas dan serai. Kacau dan biarkan sebentar.
- Kemudian masukkan daging yang dikisar tadi dan kacau hingga terbit air.
- Masukkan ubi keledek dan kacang tanah yang dikisar. Tambah air mengikut kepekatan yang kita mahu.
- Tambahkan garam, gula dan perasa (Ikut kesukaan kita tapi biasanya kuah mi rebus agak manis)
- Setelah masak hidangkan bersama mi yang telah dicelur dan hiaskan dengan bahan hiasan tadi. Selamat mencuba ya.
1 ulasan:
always try this at Johor at one of the popular outlet which also sell lovely otak-otak.
Catat Ulasan