Isnin, 16 Mei 2011

Sardine Rangup

 
Jom hari ini kita minum petang dengan sardine ranggup. Senang je buatnya. Rugi kalau tak cuba. Kita buat sama-sama ye.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 10 keping roti
  • 1 tin sardin kecil (cap ape pun takpe)
  • 1 ulas bawang besar - dicincang halus
  • 1 biji telur
  • 3 ulas bawang mereh - dikisar
  • 1ulas bawang putih - dikisar
  • 4 tangkai cili kering - dikisar
  • Sedikit serbuk roti oren / boleh juga guna biskut kering (hancurkan)
  • sedikit minyak untuk masak dan menggoreng

CARA-CARANYA:

  1. Tumiskan bahan kisar dan masukkan sardin yang tlah dihancurkan. Kacau rata, kemudian masukkan bawang besar yang siap dicincang. Masak sehingga garing dan angkat sejukkan sebentar.
  2. Ambil roti letakkan sardin ditengah-tengahnya, Kemudian kepitkan dengan acuan karipap.
  3. Celupkan roti di dalam adunan telur.
  4. Salut roti dengan serbuk roti oren. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
  5. Pastikan api dalam keadaan sederhana supaya roti tidak hangus.
  6. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.




0 ulasan: