Khamis, 9 Jun 2011

Sotong Sumbat Goreng



Ringkas je resepi ni. Sotong Sumbat Goreng itulah resepi yang kakiza nak kongsi hari ini. Tengahari ni atau malam nanti boleh la buat Sotong Sumbat Goreng ni. Meh la kita tengok resepinye.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 4 ekor sotong besar (dibuang kepala dan dibersihkan)
  • 3 sudu besar kelapa parut (ditumbuk lumat)
  • 3 tangkai cili merah (ditumbuk lumat)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 2 cm halia (ditumbuk lumat)
  • 2 cm kunyit (ditumbuk lumat)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • Sedikit serbuk cili dan kunyit
  • Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA:
  1. Campurkan bahan tumbuk tadi dengan garam dan air asam dan kacau rata.
  2. Kemudian isikan ke dalam sotong dan cucuk bahagian atas sotong itu dengan lidi sate supaya bahan di dalam sotong tadi tidak keluar.
  3. Kemudian lumurkan sotong dengan garam,kunyit dan serbuk cili.
  4. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak. Setelah masak angkat dan letakkan sotong di dalam bekas yang telah dihias dengan hirisan timun, lada benggala dan lobak merah. Boleh la cuba ye.


0 ulasan: