Teringin nak buat kuih putu ayu pula hari ini. Jom kita buat.
BAHAN-BAHANNYA:
- 5 biji telur
- 4 sudu besar gula
- 1 cawan tepung pulut
- 4 sudu besar tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 2/3 santan pekat
- Kelapa parut (sukatan ikut suka)
- Pewarna hijau / perisa pandan
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Pukul telur, kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang.
- Masukkan tepung pulut, tepung gandum dan garam ke dalam ayak tepung. Kemudian ayak tepung tersebut ke dalam mangkuk telur tadi. kacau hingga sebati dan masukkan santan dan kacau lagi.
- Tambah pewarna hijau / perisa pandan ke dalam adunan tepung tadi.
- Gaul kelapa parut dengan sedikit garam dan masukkan ke dalam acuan. kukus selama 5 minit.
- Kemudian masukkan adunan tepung tadi di atas kelapa yang telah di kukus. Kukus selama 15 minit lagi.
- Sejukkan dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
0 ulasan:
Catat Ulasan