Sabtu, 14 Mei 2011

Kuih Putu Ayu


Teringin nak buat kuih putu ayu pula hari ini. Jom kita buat.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 biji telur
  • 4 sudu besar gula
  • 1 cawan tepung pulut
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2/3 santan pekat
  • Kelapa parut (sukatan ikut suka)
  • Pewarna hijau / perisa pandan
CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Pukul telur, kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang.
  2. Masukkan tepung pulut, tepung gandum dan garam ke dalam ayak tepung. Kemudian ayak tepung tersebut ke dalam mangkuk telur tadi. kacau hingga sebati dan masukkan santan dan kacau lagi.
  3. Tambah pewarna hijau / perisa pandan ke dalam adunan tepung tadi.
  4. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam dan masukkan ke dalam acuan. kukus selama 5 minit.
  5. Kemudian masukkan adunan tepung tadi di atas kelapa yang telah di kukus. Kukus selama 15 minit lagi.
  6. Sejukkan dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.

0 ulasan: