Asyik buat kuih je sampai lupa nak fikirkan hari ni nak masak ape. Semalam suami kak iza mancing. Dapat la 2 ekor ikan pari. Kak iza ingat nak buat pari masak rempah la hari ni. Meh la kita tengok resepinye.
BAHAN-BAHANNYA:
- 500 gm ikan pari - dipotong sederhana besar
- 4 cawan air asam jawa
- 1 bungkus kecil rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
- 80 gm kelapa - dibakar sedikit dan ditumbuk lumat
- Beberapa helai daun kari
- 2 batang serai - diketuk pangkalnya
- Minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perisa secukup rasa
- Bendi atau terung (jika suka)
- 2 sudu besar cili kering kisar
BAHAN DIKISAR:
- 1 sudu besar lada hitam
- 5 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
- Sedikit belacan
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik aroma.
- Masukkan cili kisar, lada hitam, kunyit, halia, belacan dan lengkuas. Biarkan semuanya masa.
- Masukkan rempah kari, serai, daun kari dan kelapa bakar.
- Masukkan ikan pari dan campurkan air asam jawa, biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan bendi atau terung.
- Setelah mendidih, angkat dan hidangkan.
1 ulasan:
This is so delicious, my fav with the spicy and slight sour taste inside.
Catat Ulasan